ALIENACIÓ SOCIAL


Elena Cases @elenacasesr


El terme alienació va néixer al segle XVIII i després va ser estudiat per Hegel, Feuerback o Marx en el segle XIX. La paraula ve del llatí "aliè", "el que pertany a un altre", i en sociologia es fa servir per definir el fenomen social que consisteix en una pèrdua de la identitat, mitjançant el qual la persona es perd a ella mateixa i per tant tot el seu món, pensaments i decisions estan subjectes al poder d'una altra persona. Marx afirma que el que les persones pensen és un producte de la societat en la que viuen, el qual provoca en el sistema capitalista alienat que els explotats assumeixin i defensin la ideologia dels explotadors. Els continguts que formen la ideologia (religió, moral i ètica, política, patrons estètics, mode relacional, orientació sexual...) compleixen en el sistema capitalista una funció ocultadora del que és real, que afavoreix a les classes dominants i manté a l'individu alienat. Fa uns anys em vaig tatuar una àlien al braç dret per no oblidar mai que jo també en soc una, filla del sistema capitalista i influenciada per la tradició judeocristiana. Me'l vaig tatuar perquè no vull deixar mai de deconstruir tot el que m'han ensenyat per generar un pensament més crític i lliure. Llegir és el que més m'ajuda a destenyir el color verd de la meva pell. I és en aquests dies que més penso en Marx i en Chomsky.